Hvem trenger hjelp fra Tenkekassa?

Nyheter Tenkekassa
Hva har Nav, Carl I. Hagen, TV Norge og Nettavisen til felles? De er alle nominert til Tenkekassa for å ha et tilfeldig forhold til fakta.

Det er første gang Humanistisk Ungdom deler ut prisen Tenkekassa. Få ord har dominert den internasjonale samfunnsdebatten de siste månedene så mye som “alternative fakta” og “falske nyheter”. Prisen går til den kandidaten som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre påstander som ikke baserer seg på fakta. Felles for de fire nominerte er at de trenger hjelp fra verktøyene i Tenkekassa. På listen finner vi tre organisasjoner og en enkeltperson. Avstemningen foregår på tenkekassa.no, og der kan man stemme ut april måned. Utdelingen skjer i starten av mai.

I dag er det vanskelig å vite hva som er sant og usant. Kandidatene har blitt nominert av ungdom som er lei av svada og forsøk på å bli lurt, sier leder i Humanistisk Ungdom, Arnlaug Høgås Skjæveland (23).

Verktøyene i Tenkekassa baserer seg på vitenskapelig metode, og gir en innføring i grunnleggende ferdigheter innenfor kritisk tenkning.

Vi vil hjelpe folk å sortere all den informasjonen de møter. Ikke minst er det på tide å dra troll ut i sola. Det håper vi denne prisen gir mulighet til, sier Skjæveland.

Nav

Vårt Land skrev i mars at Nav betaler utdanning innenfor alternativbransjen for mennesker som går på arbeidsavklaringspenger. Humanistisk Ungdom mener det er problematisk at NAV støtter yrker og praksiser som ikke har vitenskapelig dokumentert effekt. Det er ikke statens oppgave å utdanne kvakksalvere.

Nav har ikke gått ut offentlig etter oppslaget og forsøkt å rydde opp. De har sittet stille i båten og håper at stormen skal stilne, sier Skjæveland.

TV Norge

Den andre kandidaten er TV Norge, fordi de helt siden 2005 har sendt programmet Åndenes Makt hvor selvutnevnte «klarsynte» kontakter ånder og gjenferd. På kanalens hjemmesider, skriver de: “Åndenes makt forsøker å finne forklaringer på det uforklarlige, der vitenskapen ikke strekker til.“

– Programmet gjør ikke noe forsøk på å finne alternative forklaringer på det de beskriver. Når TV Norge som kanal nomineres til prisen, er det fordi de i en årrekke har fungert som et ukritisk talerør for programmet. De må skjønne hvor stor påvirkningskraft de har, sier Skjæveland.

Nettavisen

Nettavisen er kandidat nummer tre, og er nominert fordi de reklamerer for prevensjonsappen Natural Cycles. De påstår appen er like trygg som andre anerkjente prevensjonsmidler, noe som ikke stemmer.

Andre aviser som har skrevet om appen har advart om at appen ikke er en sikker metode. Det gjenstår fortsatt at Nettavisen henger seg på. Hvor er du, Gunnar Stavrum? sier Skjæveland.

Nettavisen endret i løpet av kampanjen på artikkelen og ble derfor trukket som kandidat.

Carl I. Hagen

Den siste kandidaten er Fremskrittspartiet-politiker Carl I. Hagen, som er nominert for å ha uttalt om klimaforskere at “jeg anerkjenner ikke dem som eksperter. De er kjøpt og betalt”. Carl I. Hagen er blitt en av klimaendringsfornekternes mest synlige stemmer i Norge, særlig etter en krangel med klimaforsker Bjørn Hallvard Samset fra Cicero på Dagsnytt 18 i desember. Det er problematisk at Hagen forsøker å vinne fram på meninger som ikke er basert på vitenskap.

Carl I. Hagen trenger en opplæring i vitenskapelig metode, og det kan han få med Tenkekassa.

 

Kontaktpersoner:

For telefonintervju, ta direkte kontakt med leder Arnlaug Høgås Skjæveland. For andre henvendelser, ta kontakt med kommunikasjonsansvarlig Helle Gannestad.

Arnlaug Høgås Skjæveland
Leder, Humanistisk Ungdom
Tlf: 993 17 795
E-post: arnlaug.skjaeveland@human.no


Helle Gannestad
Kommunikasjonsansvarlig, Humanistisk Ungdom
Tlf: 911 51 685
E-post: helle.gannestad@human.no

Last ned foto av Arnlaug (breddeformat)

Last ned foto av Arnlaug (høydeformat)

Last ned foto av Tenkekassa